Barolo

Standard

vinAlkohol och segling hör inte ihop. När man är på sjön ska man vara nykter. Det är självklart även om det inte verkar som alla riktigt inser det. Men när man väl är på landbacken så är det inte fel att kunna njuta av lite gott vin. Och gott vin finns det mängder av (liksom för all del mindre gott). Alla känner till de stora franska vinerna som Bordeaux och Bourgogne, så dem behöver man väl egentligen inte säga så mycket mer om, men det finns vin som är fullt i klass med dessa två, från ett annat land: Italien. De är dock inte på långt när lika berömda även om det borde vara det.

Det handlar om Barolo, som brukar kallas Italiens bästa vin, och ett av de bästa vinerna över huvud taget. Barolo görs på nebbiolo-druvan som i princip bara odlas i Piemonte i norra Italien, och det är också därifrån som Barolo-vinerna kommer. Det handlar då inte precis om billiga viner: priserna börjar på några hundralappar för sämre årgångar, eller sådana som behöver lång lagring, upp till flera tusenlappar för de riktiga godbitarna.

Att beskriva hur Barolo-viner smakar är också lite komplicerat. De har en smak som man med rätta kan kalla för komplex. Två ord som dock ofta används för att beskriva Barolo-viner är rosor och tjära. Tjära kanske låter lite konstigt, men är definitivt ingenting negativt. Barolo är kanske ingenting man kan dricka till vardag, men alla borde någon gång få möjligheten att dricka ett av de stora Barolo-vinerna.

Leave a Reply