Hackad lunga och hjärta i fårmage

Standard

Maträtter som sägs vara utmärkande för en viss region eller ett visst land brukar ofta vara rätt svårbegripliga för utomstående. Det gäller även Sverige; tänk bara på surströmming. Haggis är definitivt något som många instinktivt tycker verkar äckligt första gången de hör talas om det. Det låter ju faktiskt som någon tagit det där från fåret som vi vanligtvis inte äter och blandat ihop det. Hjärta, lungor och så vidare. Till råga på allt så tillagas det i fårmage. Helt enkelt, det låter som någon fattig stackare varit tvungen att sälja köttet, och försökt göra mat på det som blev över. Hur det är med den saken är osäkert, men att ursprunget säkerligen har att göra med att man ville ta till vara på så mycket av djuret är sannolikt.

Nå, om nu haggis inte låter så aptitligt, hur smakar det? Svaret är rätt så självklart när man tänker efter: det smakar en del som pölsa! Pölsa är ju en rätt likartad maträtt, även om det finns en del skillnader. Men man kan mycket lugnt säga att om du gillar pölsa, så kommer du även att gilla haggis. Haggis skulle kunna kallas för ”pölsa-plus”, med risk för att reta upp en och annan lokalpatriot. Och med pölsa är det ju så att åsikterna är delade. Vissa förstår att det är en av de godaste svenska maträtterna, medan andra har fel och tycker att pölsa inte är något att ha. Den som inte är fjösig och tycker det är ”äckligt” att äta hjärta och lungor (samtidigt som de inte har några problem att äta kött) bör definitivt prova på haggis.

Leave a Reply