Skeppsklocka – inte bara till båten

Standard

En riktigt klassisk skeppsklocka, en sådan som man hänger upp på väggen, passar till mycket. Faktum är att den passar bättre i hemmet än på en segelbåt. Det gäller då bara att inte överanvända den, då det riskerar att irritera familjen lite väl mycket. Men att ringa i skeppsklockan för att meddela att middagen är färdig är bra mycket roligare n att stå och skrika ”maten är klar, kom och ät”. Eller, som det verkar som vissa gör nu för tiden, SMS-a eller Skype-a familjemedlemmarna. Nej, då är det en riktig skeppsklocka som gäller.

Men det gäller då att den har en riktigt bra klang, som ljuder klart och tydligt. Den får inte vara för liten, men samtidigt ska man inte gå till överdrift. Är den alltför stor kommer den att se lite skrattretande ut, även om den låter bra. Helst av allt ska man prova sig fram i affär, tills man hittar en som låter bra. Att övriga kunder kanske störs lite är smällar man får ta.

Dessutom är det viktigt att den ser bra ut. Hemligheten är att inte välja en skeppsklocka som har massa sjöfartsutsmyckning i form av ankare eller roder. Då är det väldigt lätt hänt att den ser lite löjlig ut, snarare än elegant. En skeppsklocka som ser ut som något man skulle vänta sig att se på ett skepp är det som gäller. Snygg elegans helt enkelt. Vad gäller färg så är de två alternativ som brukar finnas mässing eller krom, och de är ungefär likvärdiga, även om mässing sticker ut lite mer.

Leave a Reply