Stavmixern: ett väldigt behändigt köksredskap

Standard

Jag har inte skrivit så mycket om mitt intresse för matlagning här i bloggen, så nu tycker jag att det är hög tid att jag gör det. Det här blogginlägget vill jag tillägna ett köksredskap som jag tycker väldigt mycket om, och det är stavmixern. Ibland kan det vara lite jobbigt att släpa fram en större mixer eller blender för att mixa något och då kan stavmixern vara ett väldigt bra alternativ. Det fungerar förstås inte för allt, som till exempel om man ska mixa något torrt som behöver omslutas av en kanna eller bunke för att inte flyga över hela köket, men stavmixern fungerar ändå till väldigt mycket tycker jag. Och vissa stavmixers har också tillbehör som fixar detta.

Jag använder den till exempel när jag gör soppa. I vanliga fall tycker jag att det är gott med lite bitar i soppa, men det finns också soppor där det helt enkelt inte blir gott om man inte mixar. Det handlar om att smakerna blandas och blir till en helhet. Sedan kan man förstås välja hur mycket man man vill mixa, för det går ju att lämna den lite ”bitigt” även om man mixar soppan. En sak som man bör tänka på är att om soppan inte täcker stavmixerns blad så kan det skvätta, men de är ju så pass låga och smidiga att det aldrig brukar vara några problem.

Stavmixerns stora fördelar är att den är smidig och att den är lätt att göra ren. Man behöver inte plocka isär en hel mixer eller matberedare och diska ur alla delarna utan man diskar helt enkelt bara av stavmixern. Väldigt enkelt. Jag tycker om när det är enkelt i köket och när man har redskap som underlättar och gör det roligt att laga mat. Andra bra tips för att matlagningen ska bli kul är:

• En bra stekpanna så att man slipper stå och svära över att det bränner fast
• Förkläde så att man slipper akta sig för att skita ner sig
• Bra grytlappar/grytvantar så att man kan hantera varma saker på ett säkert sätt
• Vassa knivar så att man inte skär sig (jepp, slöa knivar slinter lättare)
• En digital våg så att man kan mäta upp saker snabbt och enkelt

stavmixerVilken ska man ha?
Vilken stavmixer man väljer spelar egentligen inte så stor roll, men som alltid så är det förstå bäst att satsa på kvalitet för att få en längre hållbarhet. Jag kan tipsa om Bagaren och Kocken som jag tycker har bra produkter. Pris och utseende skiljer lite, och även vilken tillbehör som finns med eller finns att köpa till. Så det beror helt enkelt lite på vad man ska göra med sin stavmixer och vad man förväntar sig av den.

Kvalitet och pris brukar ju gå hand i hand, men ibland är det förstås så att man får betala några kronor extra för ett visst märke också, så de billigare varianterna behöver inte nödvändigtvis vara sämre. Det man kan göra är att titta på olika tester vilken som har blivit bäst i test och varför, och även läsa recensioner på webbutiker eller bloggar där andra skriver om sina erfarenheter. Men som sagt, det spelar egentligen inte så värst stor roll utan jag tycker att man ska välja en som är snygg och som ser ut att vara bra

KitchenAid är ett pålitligt märke så det är en favorit för mig, men jag gillar också Dualit och Electrolux har också en hel del bra att välja mellan.

Leave a Reply