Sushi – blivande svensk klassiker?

Standard

sushiEgentligen är det rätt så konstigt att sushi blivit så populärt i Sverige och väst som det blivit. Inte för att det inte är gott (för det är det), men ändå. Det är ju definitivt en sorts mat som skiljer sig rätt så rejält från vad vi är vana i i Sverige, fast ändå inte. Fisk- och skaldjur har ju länge varit en av grunderna i svensk matkultur, men sättet som sushi presenteras på skiljer sig ju en hel del från vad vi är – eller i alla fall har varit – vana vid. Och ja, självklart är jag ytterst medveten om sushi inte enbart betyder fisk och skaldjur, men det är, trots allt, vad den mest förknippas med.

Sushin kanske inte riktigt har blivit lika framgångsrik som exempelvis pizza, men det skulle inte förvåna om det kommer. För 25 år sedan fanns det i princip inga sushirestauranger utanför storstäderna, men sedan hände något. Fler och fler sushirestauranger började dyka upp, och idag kan man enkelt äta sushi i de flesta städer. Än så länge är de inte lika vanliga som pizzeriorna, men det vore nog att begära för mycket. Med tanke på att svenska pizzerior har ytterst varierad kvalitet är det kanske bäst så också. Hellre några bra sushirestauranger än många medelmåttiga.

Den som brukar ges äran för att ha tagit sushin till Sverige är Toshiko Lee. 1973 öppnade hon en japansk restaurang i Stockholm, Seikoen. Men sushi började hon inte servera där förrän sex år senare, och det är det året som brukar sägas vara när sushin kom till Sverige.

Leave a Reply